Steuntje in de rug voor behoud militair erfgoed
Bij de totstandkoming van het boek zijn enkele instellingen betrokken geweest, die ondersteuning verdienen bij hun streven om militair erfgoed voor deze en volgende generaties te behouden.
Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan deze instellingen om het mede mogelijk te maken dat hun doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.
Stichting Bunkerverhalen november '44
In het duinengebied bij Dishoek, langs de zuidkust van Walcheren, hebben de Duitse bezetters op 3 november 1944 de Slag om de Schelde verloren. Britse Royal Marine Commando’s veroverden daar samen met de Nederlanders van no. 2 (Dutch) Troop de kustbatterij W(hiskey)11 als laatste vijandelijk bolwerk.
In 1944 bestond deze stelling uit 22 bunkers die deel uitmaakten van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de gehele Europese westkust. Er zijn tien bunkers bewaard gebleven, waarvan er zes voor publiek toegankelijk zijn gemaakt. In een van de bunkers toont een maquette hoe die 22 bunkers over het terrein verspreid waren.
Tijdens de rondleidingen die John Daane en gids Suzan er verzorgen wordt de herinnering levend gehouden aan de zware gevechten die in dit gebied zijn geleverd. Zij vertellen in de hospitaalbunker over wat zich daar heeft afgespeeld, laten zien hoe de manschappenbunkers waren ingericht en geven bezoekers een indruk van de opslagcapaciteit in de munitiebunkers.
Het menselijke drama van de oorlog wordt geaccentueerd met anekdotes uit beide strijdende kampen.
Pontoon Group '40-'45
Pontoon Group ’40-’45 is een Nederlandse re-enactment groep (acteurs, vrijwilligers) met een unieke collectie materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Ze beschikken onder meer over een originele pontonbrug en een aantal GMC legertrucks.
Tijdens meerdaagse herdenkings-evenementen in West-Europa nemen ze vaak hun eigen originele veldkeukens mee om te koken. Daarnaast bouwen ze op het kampement originele Amerikaanse tenten op uit WOII, waarmee ze voorzien in hun eigen slaapgelegenheid.
Pontoon Group vindt het belangrijk om bezoekers van jong tot oud op interactieve wijze mee terug te nemen in de tijd. Hiermee wordt de nieuwsgierigheid aangewakkerd naar het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ waarbij bezoekers ontdekken wat er is gebeurd tussen 1940 en 1945
Ze laten hen daarnaast ook het belang inzien van eren en herdenken. Op deze wijze zetten zij zich in om jongeren en volwassenen te bereiken en hen waardevolle lessen mee te geven die destijds van belang waren, maar ook nu nog medebepalend zijn voor onze vrijheid van vandaag de dag.
Historische Collectie van het Korps Commandotroepen
De collectie van het museum geeft in chronologische volgorde een blik in de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse commando’s, vanaf hun oprichting in 1942 tot heden. Ze speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van het bezette deel van Europa.
Tijdens een rondleiding ‘in woord en beeld’ worden de belangrijkste periodes uit de commandogeschiedenis in de diverse vitrines aan de bezoeker getoond. In eerste instantie staan de mannen van no. 2 (Dutch) Troop, de allereerste ‘groene baretten’, daarbij centraal.
Daarnaast komen thema’s als opleidingen, uitzendingen, wapens, onderscheidingen, etc. uitgebreid aan de orde. Bij verschillende opstellingen zijn beeldschermen geplaatst waarmee historisch beeldmateriaal kan worden getoond.
De Historische Collectie is ondergebracht in de thuisbasis van de commando’s, de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, en is alleen op afspraak te bezoeken.