Schouderklopje van Faas Wilkes

28 november 1948: Haarlem-Blauw Wit. Met een fikse zweefduik stompt Kokhuis de bal weg voor een aanstormende tegenstander.
[Foto: Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer]

Na de oorlog heeft Val Kokhuis gedurende een aantal seizoenen het doel verdedigd van HFC Haarlem, destijds een van de betere clubs (landskampioen in 1946) in de Nederlandse voetbalcompetitie.

De legendarische international Kick Smit was daar een van zijn teamgenoten. Onder meer Ajax-spits Rinus Michels (later zeer bekend geworden als trainer Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal) weet tegen Kokhuis te scoren.

Op 10 oktober 1948 staat in Rotterdam de uitwedstrijd tegen Xerxes op het programma. Xerxes is de club van Faas Wilkes, een van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gekend. In Oranje maakt Wilkes deel uit van een super-aanvalstrio waartoe ook Heerenvener Abe Lenstra en Kokhuis’ teamgenoot Kick Smit behoren.

Officieel vermeldt het wedstrijdprogramma ‘Xerxes tegen Haarlem’, maar na de wedstrijd – die voor 11.000 toeschouwers met 3-1 door de Rotterdammers wordt gewonnen – oordeelt de nationale sportpers dat dit de wedstrijd ‘Wilkes tegen Kokhuis’ is geworden.

“Ik hád het gewoon die dag”, blikt Kokhuis in juli 1966 terug in een interview met journalist Arie Trouwborst in de Sportkroniek. Voor de Haarlem-keeper is dit de wedstrijd van zijn leven geweest.

“Ik hield er de onmogelijkste ballen uit. Na afloop kreeg ik een ovatie van het publiek en van Faas een schouderklopje. Zoiets vergeet je nooit meer.”

Een ander sportief hoogtepunt in zijn voetbalcarrière is de KNVB-bekerfinale in 1950. In de Rotterdamse Kuip blijkt PSV na verlenging met 4-3 te sterk. 

17 mei 1948: Haarlem-BVV. De bal is, evenals keeper Kokhuis, naast het doel terecht gekomen. Haarlem-verdediger Kick Onkenhout is zijn keeper voor alle zekerheid te hulp geschoten.
[Foto: Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer]

Meer lezen?

Ga naar de bestelpagina op deze website.