Eindelijk: zwevend naar bezet Nederland

Het begin van Market Garden: zweefvliegtuigen en parachutes [Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie]

Op Cottesmore Airfield bij Leicester gaan op maandag 18 september 1944 in alle vroegte manschappen en materieel aan boord van Waco’s CG-4A. Dit zijn zweefvliegtuigen die zullen worden voortgetrokken door C-47’s die wél gemotoriseerd zijn.

Als in een zwerm muggen manoeuvreert piloot Herbert L. Waldrop tussen al die andere zweefvliegtuigen door. Achter hem zit Val Kokhuis, machteloos, met samengeknepen billen. Hij heeft niet eerder in een zweefvliegtuig gevlogen.

De landingszone nadert snel. Ze vliegen lager en lager, en zijn bijna op de grond. De koe die in het weiland van alles uit de lucht ziet vallen, is zo onverstandig om het schouwspel te blijven bekijken. Daardoor snijdt de onderkant van het toestel als een slagersmes door zijn achterste.

Piloot Waldrop kan ook de prikkeldraadomheining niet geheel ontwijken, maar die staat gelukkig in de lengterichting van de aanvliegroute.
Het zweefvliegtuig rolt nog even door de Gelderse modder en komt met de staart omhoog in een oever tot stilstand. Net niet in het water …..

Dit is het begin van Market Garden voor Val Kokhuis. Hij gaat drie weken als gids en tolk dé steun en toeverlaat worden voor de Amerikanen van het 504e Parachutisten Infanterie Regiment. Hij raakt betrokken bij de arrestatie van de NSB-burgemeester van Bergharen. En hij steekt als enige Nederlandse militair op 20 september peddelend de Waal over. Het is deze actie van Kokhuis waaraan nu, na tachtig jaar, ruime aandacht wordt besteed. Aandacht die sinds 1989 jarenlang naar Ben Bouman is uitgegaan.

 

De day after: Britse tanks kunnen ongehinderd van zuid naar noord over de verkeersbrug rijden.
[Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie]

Meer lezen?

Ga naar de bestelpagina op deze website.

Ben Bouman: "Het was de hel die losbarstte"

In 2014 vermeldt de NOS bij een reportage met en over Ben Bouman bij de sluisbrug in Heumen dat hij ‘de enige Nederlander’ is die heeft deelgenomen aan de Waaloversteek.

Ben Bouman en Truus van Lindonk (inzet), in 2014.
[Foto: beeld uit NOS Nieuws]